Питали ли сте се каква е връзката между мазнините, полезните ненаситени и светлината. Защото аз съм се питала, особено зимата, след консумация на такива мазнини и когато ми е ставало едно такова хубаво на душата и светло на ума.
Омега 3 и омега 6 са единствените незаменими мастни киселини за човека. Някои смятат и омега 9 за незаменима, но не е, защото тялото може да я произвежда от омега 3. Но какво толкова специално притежават тези две мастни киселини що се отнася до светлината.
Омега 3 & 6 са необходими за производството на вещества, наречени простагландини, които обслужват ендокринната система. За да може тялото да произвежда целия набор необходими простагландини, има нужда от омега 3, омега 6, магнезий, цинк и витамините В3, В6, С и Е. Тези вещества трябва да са налице винаги, за да се произвеждат простагландините и ендокринната система да функционира с пълния си потенциал.
Къде е връзката със светлината? Нека първо да разгледаме омега 3. Съдържащата омега 3 мазнина като лененото масло, има три двойни въглеродни връзки. Тялото ги разгражда до ЕРА, която има пет двойни въглеродни връзки. След това ЕРА се разгражда до DNA, която има шест двойни въглеродни връзки. Колкото по разградена е мазнината, толкова повече двойни връзки има.
Омега 6 има само две двойни въглеродни връзки. Когато се разгради до GLA, тя има три двойни въглеродни връзки. След това GLA се разгражда до арахидонова киселина, която има четири двойни въглеродни връзки. И така, когато се разгради омега 3 , получава се DNA, която има шест двойни въглеродни връзки, а когато се разгради омега 6, има четири.
Хубавото е, че мозъкът има голяма нужда от DNA и арахидонова киселина, които са с най-голям потенциал да задържат светлина. И така, най-висшият ни орган, мозъкът, притежава много по-голям потенциал да задържа светлина в сравнение с всички наши останали части от тялото. DNA и арахидонова киселина има и в други части на тялото, но най-голямата концентрация е в мозъка. Но ако условията в тялото не са подходящи, човекът едва ли ще успее да разгради незаменимите мастни киселини.
Изумително е колко различни мазнини се консумират в различните части на планетата. Например в студената и тъмна Арктика ескимосите се хранят с рибени масла, които са богати на ЕРА и DNA. Това са масла с повече двойни въглеродни връзки и съответно имат по-голям потенциал да задържат светлина., което- разбира се- е необходимо, когато живееш на тъмно.
Ако отидем по на юг, откриваме, че се консумира ленено масло, а то е богато на омега 3.
Ако се придвижим още на юг, към по топли и слънчеви условия, установяваме, че започва да се появява омега 6. Сред богатите на омега 6 мазнини са слънчогледът, тиквеното семе и конопът и те съдържат по-високи нива на омега 6, отколкото на омега 3.
Ако се преместим още по на юг, към Средиземноморието например, където е още по светло и топло, ще видим, че хората използват омега 9. Омега 9 е мононенаситена мастна киселина, което означава, че има само една въглеродна връзка. Живеещите тука се радват на толкова много светлина, че имат нужда от само една въглеродна връзка в мазнините.
Придвижвайки се към екватора, където слънцето е силно, забелязваме, че мазнините са наситени. Наситените мазнини нямат двойни въглеродни връзки, издържат на топлина и също са много важни за клетъчната мембрана, защото по-добре изграждат структура в сравнение с ненаситените.
Можете да вземете тази информация за планетата, що се отнася до светлината, температурата и мазнините, и да я пренесете в тялото. Така че, ако тялото е студено и тъмно, трябва да започнете лечението като използвате мазнини, подходящи за по-тъмна и студена среда и обратното.
А иначе ключът е в тялото, да бъде в хармония с условията, в които живеете.
- Севи Асенова
Моля, ако статията ви е допаднала, да я харесате и споделите с приятелите си, като натиснете някое от бутончетата по отдолу 
Благодаря!